top of page

PLASTİK KALIPLAR

Plastik hammaddenin, yüksek sıcaklıkta eritilmesi ve bir kalıp içerisine enjekte edilmesi ile gerçekleştirilen imalat yöntemine plastik enjeksiyon adı verilir. Plastik enjeksiyon ile üretim metodu endüstriyel alanlarda çokça kullanılmaktadır. Yaşamın içerisindeki en küçük parçadan, en büyüğüne pek çok apart plastik enjeksiyon metodu kullanılarak imal edilmektedir. 

Plastik enjeksiyon işlemi, 1900’lü yılların başından beri plastik enjeksiyon makinelerinde gerçekleştirilmektedir. Günümüzde bu makineler, bilgisayar sistemleri ile entegre çalışıp en yeni teknolojiler kullanarak üretim gerçekleştirir. Enjeksiyon makineleri genellikle mengene, enjeksiyon bölümü ve kalıp kısmından oluşur. 

Mengene bölümü, erimiş durumdaki plastik hammaddenin basınç altında sıkıştırıldığı kısımdır. Bu kısım aynı zamanda kalıbın iki parçası olarak değerlendirilen erkek-dişi uyumunu gerçekleştiren kısımdır. Enjeksiyon aşaması, makinenin ilgili kısmında gerçekleşir. Granül halindeki plastik hammadde enjeksiyon ünitesindeki haznede yer alır. Elektrikli ısıtıcılarla yüksek sıcaklığa ulaştırılan hammadde, eritilerek mengene kısmındaki kalıp bölümüne itilir. Bu itme işlemi, kalıbı dolduracak kadar hammadde eriyik haline getirildiğinde enjeksiyon işlemi olarak devam eder ve kalıp doldurulur. 


Plastik malzeme kalıp içine enjekte edildikten ve kalıbı tam doldurduktan sonra ikinci fazda kalıptaki giriş noktasından geriye doğru kaçmaya çalışır. Bu durum malzemede hatalara, çöküntü, yamulma veya istenmeyen şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu hareketi engellemek amacı ile enjeksiyon basıncı sonrasında tutma basıncı uygulanır. Tutma basıncının uygulama süresi, kullanılan hammaddenin özelliğine, parça ebatlarına ve ağırlığına bağlı olarak değişebilmektedir. 

Kalıbı tamamen doldurup, tutma basıncı ile stabil hale getirilen eriyik hammadenin, kalıpta sertleşmesi işlemi soğutma işlemi ile gerçekleştirilir. Plastik enjeksiyon uygulamasının son aşaması olan soğutmadan sonra ürün kalıptan çıkarılarak kullanıma sunulabilir. 

Genellikle üretici firmalar, hazır hale gelmiş ürün üzerinde çapak alma, düzeltme gibi işlemler uygulayarak, talep edilen ürünün hatasız ve kusursuz olarak teslim edilmesine özen göstermektedir. Plastik enjeksiyon uygulamaları günümüzde giderek artan bir teknolojik altyapıda kullanılmakta ve farklı işlemlere olanak sağlamaktadır.

Comments


Tanıtılan Yazılar
Henüz bu dilde yayınlanmış bir yazı yok
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page